Is Het Normaal om Pijn te Hebben na Fysiotherapie?

pijn na fysiotherapie

Pijn na fysiotherapie is een veel voorkomend probleem voor veel patiënten over de hele wereld.

Deze medische aandoening kan worden veroorzaakt door verschillende factoren die voortkomen uit de manier waarop patiënten en therapeuten hun respectievelijke rollen vervullen tijdens behandeling sessies.

Om je te helpen beter te voelen, hebben we dit artikel samengesteld over veel voorkomende redenen achter pijn na fysiotherapie en hoe je daar effectief mee om kunt gaan.

Laten we beginnen!

Oorzaken van Pijn na Fysiotherapie

Als het gaat om pijn na fysiotherapie, zijn er verschillende mogelijke oorzaken die tot deze aandoening kunnen leiden.

Veel mensen denken dat pijn na fysiotherapie gewoon een onvermijdelijk gevolg is van elke vorm van lichaamsbeweging.

In werkelijkheid zijn er echter andere mogelijke oorzaken voor pijnklachten na fysieke behandelingen die niet genegeerd mogen worden. Laten we eens kijken naar enkele van deze oorzaken:

1. Onjuiste behandelingstechniek

Een pijnlijk gevoel na de therapie kan optreden wanneer de therapeut niet de juiste technieken gebruikt om jouw letsel te behandelen.

Wanneer de therapeut bijvoorbeeld verkeerde soort technieken gebruikt, kun je pijn ervaren in bepaalde delen van het lichaam. Bovendien vereisen sommige blessures andere behandelingen dan andere.

Als de therapeut niet bekend is met jouw specifieke blessure, weet hij waarschijnlijk niet welke behandelmethode hij moet gebruiken. Dit kan leiden tot een ongeschikt behandelplan en een pijnlijk gevoel.

2. Te veel beweging

Te veel lichaamsbeweging vóór een sessie kan ervoor zorgen dat je je achteraf pijnlijk voelt.

Dit omvat overmatig rekken, springen, rennen, zware gewichten heffen, enz. Het is belangrijk rekening te houden met het feit dat je niet te alles moet geven als je daarna een fysio behandeling hebt.

Probeer het in plaats daarvan langzaam en rustig aan te doen, zodat je niet overdrijft. Van al deze activiteiten is bekend dat ze de kans op blessures en ernstige spierpijn vergroten.

3. Slechte lichaamshouding

Een slechte lichaamshouding is nog een andere reden waarom jij je pijnlijk kunt voelen na fysiotherapie sessies.

Wanneer het lichaam in een slechte houding staat, kan dit leiden tot spierspanning, met erg veel pijn tot gevolg. Veel voorkomende houdingen zijn slungeligheid, voorover leunen, met een voorovergebogen rug zitten, enz. Bovendien kan een slechte houding ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hoofdpijn, nekpijn, schouderpijn en meer.

4. Onvoldoende rust tussen de behandelingen

Pijn na fysiotherapie wordt vaak in verband gebracht met onvoldoende rust. Rust is essentieel voor genezing en herstel.

Het verbetert jouw spierherstel om de kracht te herstellen. Sommige mensen doen er echter langer over dan nodig om te herstellen van fysiotherapie sessies.

Als dit gebeurt, kun je na de fysiotherapie pijn krijgen omdat je je lichaam niet genoeg tijd gunt om volledig te genezen.

En wanneer je meerdere keren per week aan fysiotherapie deelneemt, moet je tussendoor voldoende pauzes inlassen.

Als je op zoek bent naar een manier om je herstelproces te versnellen, kun je eens kijken naar ons laatste artikel over massage gun voordelen.

5. Slechte voeding

Het spreekt vanzelf dat goede voeding essentieel is voor een goede levenskwaliteit.

Veel mensen eten echter niet goed terwijl ze herstellen van fysiotherapie.

Een gebrek aan voedingsstoffen kan leiden tot spierpijn en zwakte na fysiotherapie, omdat het van invloed is op de manier waarop ons lichaam geneest. Het eten van voedsel met veel suiker of cafeïne kan bijvoorbeeld leiden tot ontstekingen en zwellingen, terwijl onvoldoende eiwitinname de genezingstijd kan beïnvloeden.

Dit betekent dat je meer tijd moet besteden aan het herstel na een fysiotherapie sessie.

Om oorzaken van pijn na fysiotherapie te voorkomen, is het belangrijk bepaalde richtlijnen te volgen. Laten we er enkele bekijken.

Preventies om Pijn na Fysiotherapie te Behandelen

De juiste stappen nemen om je beter te voelen na fysiotherapie begint met het identificeren van de exacte bron van de pijnklachten.

Komt het door een gebrek aan slaap?

Komt het door een verkeerde techniek? Of komt het gewoon door te veel oefening? Als je eenmaal de oorzaak hebt vastgesteld, kun je leren hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Hier zijn enkele tips om je beter te voelen:

1. Goed slapen

Slaap speelt een belangrijke rol bij de genezing en het herstel na fysiotherapie en in het dagelijks leven.

Je moet streven naar minstens 7-8 uur slaap per nacht. Dit helpt jouw lichaam zich te regenereren en te herstellen. Het vermindert ook het stressniveau dat schadelijk kan zijn voor de algemene gezondheid.

2. Eet gezond

Voedzaam eten is een van de meest effectieve manieren om spierpijn te voorkomen of te behandelen.

Zorg ervoor dat je veel fruit en groenten eet die antioxidanten bevatten. Zij leveren vitaminen en mineralen die een goede gezondheid bevorderen, ontstekingen helpen verminderen en de genezing versnellen.

3. Neem pauzes

Neem pauzes wanneer dat nodig is. Als je merkt dat je tijdens de behandeling snel moe wordt, is het goed om een paar minuten te stoppen en te rusten. Je hoeft niet door te zetten als je je uitgeput begint te voelen.

Maak regelmatig korte wandelingen rond het blok of zelfs gewoon buiten uw huis. Deze eenvoudige bewegingen helpen de zuurstof- en bloedstroom in het hele lichaam te verbeteren.

4. Ice packs gebruiken

Ice packs zijn zeer geschikt om ontstekingen en hevige pijn na een behandeling te verminderen. Ze werken door het gebied te koelen waar je daadwerkelijk pijn hebt, zoals de nek, schouder gewrichten, knieën, voeten en enkels.

Breng gewoon een ijspack aan op elke plek waar je acute pijn of ongemak voelt. Je zult je veel beter voelen zodra de kou het gebied begint te verdoven.

5. Blijf gehydrateerd

Veel water drinken is essentieel voor een optimale gezondheid. Het houdt je kernspieren voldoende gesmeerd, zodat ze soepel functioneren.

Wanneer je op het punt staat een behandeling te ondergaan, drink dan vloeistoffen voor, tijdens en na. Water is gratis, gemakkelijk te nuttigen en voegt geen calorieën toe aan uw dieet. Je kunt ook proberen kruidenthee te drinken of andere dranken die elektrolyten bevatten, zoals citroensap of gember.

blijf gehydrateerd

Veelgestelde Vragen

Hier zijn enkele antwoorden op veelgestelde vragen die we krijgen van mensen die pijn ervaren na fysiotherapie.

Hoe lang duurt het voor je je beter voelt na fysiotherapie?

Er is geen specifieke periode waarin u zich beter voelt na fysiotherapie.

Alles hangt af van de ernst van jouw verwondingen en het soort behandeling dat je krijgt. Sommige patiënten kunnen binnen enkele dagen hun gewone routine weer oppakken, terwijl anderen weken tot maanden nodig hebben om volledig te herstellen.

Wat moet ik doen als ik nog steeds pijn voel na de fysiotherapie?

Als je deze fysiotherapie probeert en toch aanhoudende pijn houdt, kan dat betekenen dat er iets anders aan de hand is.

Misschien wilt je een arts raadplegen, die tests kan uitvoeren om vast te stellen of er iets ernstigers aan de hand is.

Betekent pijnlijk zijn dat mijn spieren sterker worden?

Nee.

Pijn na fysiotherapie is geen indicatie of je spieren sterker worden of niet, maar eerder een teken dat je spieren nog aan het herstellen zijn. Daarom is het essentieel om jezelf voldoende tijd te geven om te herstellen.

Hoe vaak moet ik voor fysiotherapie gaan?

Fysiotherapie hangt af van jouw individuele behoeften.

Sommige mensen kunnen meerdere wekelijkse bezoeken nodig hebben, terwijl anderen slechts één bezoek om de paar maanden nodig hebben.

De meeste deskundigen raden echter aan om minstens één keer per maand naar de fysiotherapie te gaan. Zo krijgt u regelmatig behandelingen en houdt u uw spieren sterk.

Kan ik nog steeds trainen na een fysiotherapie sessie?

Ja!

Zolang je zware lichamelijke activiteiten vermijdt die chronische pijn aan jouw spieren veroorzaken, zou het goed moeten gaan.

Maar als je scherpe pijnen in de spieren ervaart, moet je zeker afzien van trainen totdat jouw therapeut je weer toestemming geeft om de oefeningen te hervatten.

Welke soorten trainingen kan ik doen na fysiotherapie?

Je kunt elke vorm van aerobe oefening doen, zoals hardlopen, zwemmen, fietsen, wandelen, enz.

Maar zorg ervoor dat je de trainingen beperkt tot 20-30 minuten of minder. Als je kracht wilt opbouwen, probeer dan gewichten te heffen of aan weerstandstraining te doen. Zorg wel voor een goede warming-up voordat je met de oefeningen begint.

Kan ik een blauwe plek krijgen van fysiotherapie?

Ja. Kneuzingen zijn gewone bijwerkingen van fysiotherapie.

Ze verschijnen meestal als rode vlekken op je huid. Maar ze doen niet altijd pijn. Als je na de fysiotherapie een blauwe plek ziet, hoeft je je geen zorgen te maken. Laat het op natuurlijke wijze genezen en ga verder met uw herstel.

Conclusie

Zich pijnlijk voelen na fysiotherapie is een natuurlijk onderdeel van het herstel van een blessure.

Dit mag je er echter niet van weerhouden jouw dagelijkse activiteiten voort te zetten. Je kunt het beste naar jouw eigen lichaam luisteren en rusten wanneer dat nodig is. Zo loopt je niet het risico de blessure verder te verergeren.

Vergeet niet om gehydrateerd te blijven en gezond te eten voor een goede voeding. Dit zal het genezingsproces versnellen.

Wij hopen dat dit artikel enkele vragen over pijn na fysiotherapie heeft beantwoord en je nuttige informatie heeft gegeven. Als je nog andere vragen hebt, laat ze dan achter in het commentaar veld hieronder.

Volgende lezen

Rusteloze benen syndroom
herstellen van een verrekte hamstring